- 09131262650
- info@keshtabzar.com
- شنبه تا پنج شنبه : 9:00 - 18:00
کودهای شیمیایی در کشاورزی مواد غذایی گیاهان محسوب می شوند. بر اساس فرآیند تولید، آن ها را به سه دسته تقسیم می کنند: کود شیمیایی، کود آلی و کودهای بیولوژیکی.
کودهای شیمیایی نقش مهمی در افزایش تولید محصولات زراعی دارند. مواد مغذی اصلی موجود در کودهای معدنی شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم است. این مواد در مرحله رویشی و تولید مثل رشد گیاه تأثیر می گذارد.
از جمله انواع سموم و کود کشاورزی، کودهای شیمیایی هستند. این مواد مواد مغذی محلول را در دسترس گیاهان قرار می دهد. بنابراین تاثیر مستقیم و سریع دارند. قیمت کودهای شیمیایی نسبت به کودهای آلی پایین تر و رقابتی تر هستند. مواد مغذی در این کودها زیاد است. درحالی که گیاهان برای رشد مقادیر کمتری نیاز دارند.
استفاده از کود شیمیایی به تنهایی در کشاورزی فایده ای ندارد زیرا باعث تخریب خاک می شود. تخریب با از بین رفتن ماده آلی حاصل می شود. بنابراین تعادل مواد مغذی از بین می رود و عملکرد محصول پایین می آید. به دلیل حلالیت زیاد، تا ۷۰ درصد کودهای معدنی را می توان از طریق شستشو، دفع نیتروژن و فرسایش از بین برد و باعث کاهش کارایی آنها شد.
استفاده بیش از حد می تواند منجر به اثرات منفی مانند آبشویی، آلودگی منابع آب، از بین رفتن میکروارگانیسم ها و حشرات دوستانه، حساسیت زراعی در برابر حمله به بیماری، اسیدی شدن یا قلیایی سازی خاک یا کاهش باروری خاک شود.
کود آلی به طور مرتب در طبیعت استفاده می شود. معمولاً به عنوان محصول جانبی یا محصول نهایی یک فرآیند طبیعی است. کودهای آلی نیز زیرمجموعه انواع سموم و کودهای کشاورزی قرار می گیرد. کودهای ارگانیک مانند کود شیمیایی، سه ماده مغذی اصلی مورد نیاز گیاهان را شامل می شوند: نیتروژن، فسفر و پتاسیم.
انواع کودهای ارگانیک شامل مواد آلی طبیعی هستند (به عنوان مثال کستینگهای کرم، کمپوست، جلبک دریایی) یا ذخایر معدنی که به طور طبیعی وجود دارند.
۱- کود دامی: کودهای حیوانی متداول ترین ماده آلی هستند که در اصل، کود حیوانی در اصل یک کود کامل است.
۲- لجن فاضلاب: این محصول بازیافت شده از تصفیه خانه های فاضلاب شهری است. فرمهایی که معمولاً در دسترس هستند فعال، کمپوست و آهک تثبیت می شوند.
۳- مواد گیاهی: مواد گیاهی عموما از مواد مغذی خاص مانند نیتروژن غنی هستند.
۴- کمپوست: تهیه کمپوست از انواع مواد اولیه امکان پذیر است. اما در محصولات نهایی در غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم به طرز چشمگیری مشابه هستند.
کودهای آلی خواص گوناگونی دارند که در زیر به برجسته ترین آن ها اشاره شده است:
و اما در کنار مزایای مفید، این کودها دارای برخی معایب است که به برخی از آن ها اشاره شده است:
کودهای بیولوژیکی معمولا به عنوان تخریب کننده میکروبی شناخته می شوند. این کودها از طریق فرآیندهای بیولوژیکی عناصر مهم تغذیه ای موجود در خاک را از فرم غیر قابل استفاده به قابل استفاده تبدیل می کنند. اصطلاح کودهای بیولوژیکی شامل میکروارگانیسم های انتخابی مانند باکتری ها، قارچ ها و جلبک ها است. میکروارگانیسم ها قادر به از بین بردن نیتروژن جوی هستند، و یا فسفات و پتاسیم محلول موجود در خاک را به اشکال در دسترس گیاهان تبدیل می کنند. میکروارگانیسم های خاک نقش مهمی در فرآیندهای خاک که تعیین کننده بهره وری گیاه هستند، دارند.
کودهای بیولوژیکی دارای مزیت مشخصی نسبت به کودهای شیمیایی هستند.